Ίλιγγος – Προβλήματα αιθουσαίου

Ο ίλιγγος, η διαταραχή της ισορροπίας, η οπτικά προκαλούμενη ναυτία, ή η ψευδαίσθηση μετακίνησης με τις γρήγορες κινήσεις του κεφαλιού αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα προβλήματος του αιθουσαίου συστήματος, που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού και είναι υπεύθυνο για την ισορροπία. Μια λοίμωξη, µια ειδική αρρώστια, ένα τραύμα, ή απλά το φυσικό γήρας θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση των παραπάνω καταστάσεων.

Συνηθέστερες αιτίες παθογένειες του αιθουσαίου που παρεμβαίνουμε με εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία είναι η νόσος του Meniere και η νευρίτιδα του αιθουσαίου συστήματος.

Η νόσος του Meniere είναι πάθηση του µεµβρανώδους λαβύρινθου που χαρακτηρίζεται από κρίσεις ιλίγγου, αυξοµειούµενη νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα και εµβοές. Το κύριο σύµπτωµα είναι οι κρίσεις ιλίγγου που διαρκούν αρκετά λεπτά ή ώρες. Οι κρίσεις συνδυάζονται µε συµπτώµατα από το φυτικό νευρικό σύστημα όπως η ναυτία και ο εμετός.

Η αιθουσαία νευρίτιδα είναι η δεύτερη αιτία πρόκλησης περιφερικού ιλίγγου. Τα συµπτώµατα είναι η οξεία εμφάνιση σφοδρού και μεγάλης διάρκειας ιλίγγου, µε αυτόματο νυσταγμό, διαταραχή της ισορροπίας του σώματος, ναυτία και εμετό.

Η θεραπευτική μας παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές αφορά:

  • την έγκαιρη κινητοποίηση του ασθενούς και
  • την εκτέλεση εξατομικευμένου προγράμματος αιθουσαίας αποκατάστασης. Η αιθουσαία αποκατάσταση επιτυγχάνεται λόγω της πλαστικότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία στηρίζεται κυρίως σε δύο µηχανισµούς, την προσαρµογή και την υποκατάσταση. Ο ασθενής ακολουθεί ένα προοδευτικής επιβάρυνσης πρόγραμμα που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις που διευκολύνουν τις φυσιολογικές διαδικασίες της προσαρμογής και υποκατάστασης , επαναφέροντας έτσι το βέλτιστο επίπεδο στατικής και δυναμικής ισορροπίας
  • τις ειδικές ασκήσεις κέντρου βάρους με τη βοήθεια του πελματογράφου και της οθόνης του
  • επικουρικά, με τον αιθουσαίο ηλεκτρικό ερεθισμό.

 

#ασθενής αιθουσαίου

#ειδικός διάδρομος αιθουσαίας αποκατάστασης

#ασθενής αιθουσαίου

#αιθουσαία νευρίτιδα

Μηχανοθεραπεία για αιθουσαία αποκατάσταση

#ασθενής αιθουσαίου

#πλατφόρμα επανεκπαίδευσης αιθουσαίου συστήματος

*** Ακολουθήστε μας στα social media & δείτε περισσότερα νέα και αποτελέσματα της αιθουσαίας φυσικοθεραπείας  στους ασθενείς μας ***