Βρουξισμός

Ο βρουξισμός αποτελεί μια διαταραχή ενηλίκων και παίδων, κατά την οποία το άτομο σφίγγει ή τρίζει τα δόντια του κατά τη διάρκεια του ύπνου, ακόμα μπορεί να τα σφίγγει και κατά τη διάρκεια των πρωινών δραστηριοτήτων του, με αποτέλεσμα μυικούς πόνους στο πρόσωπο, πονοκεφάλους, πόνο κροταφογναθικής άρθρωσης, πιθανώς προβλήματα σε αυχένα και ώμους, οδοντικά προβλήματα.

Συνήθεις αιτίες αποτελούν το άγχος, υπερκόπωση, λίγες ώρες ύπνου, υπερκινητικές διαταραχές, κάπνισμα, αλκοόλ, καφεΐνη, λήψη ναρκωτικών ή ψυχιατρικών φαρμάκων, υπνική άπνοια, ροχαλητό.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου το άτομο έχει αλλάξει τις επιβαρυντικές συνήθειες αλλά τα συμπτώματα παραμένουν ή δεν μειώνονται περαιτέρω, συνήθως προτείνεται ειδικός νάρθηκας δοντιών.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην μείωση της συχνότητας του βρουξισμού αλλά και στην πρόληψη ή θεραπεία των προβλημάτων που δημιουργεί, έχει υπολογίσιμα αποτελέσματα. Βοηθάμε τον πάσχοντα να περιορίσει το άγχος , να γνωρίζει ειδικές τεχνικές χαλάρωσης της κροταφογναθικής άρθρωσης και των μυοπεριτοναικών δομών γύρω από το στόμα, πρόσωπο, κεφάλι, να αποφορτίζει τις εντάσεις που συσσωρεύονται στον αυχένα, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Αν εμφανίζει μυοσκελετικούς πόνους ή κεφαλαλγίες παρεμβαίνουμε θεραπευτικά στην αντιμετώπισή τους.

Οργανώνουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα:

  • ξεκινώντας με τη λήψη του ιστορικού σας,
  • Στη συνέχεια αξιολογούμε την κροταφογναθική άρθρωση και λειτουργία, τον μυικό τόνο γύρω από λαιμό και πρόσωπο, την ανώτερη αυχενική μοίρα καθώς και την αναπνευστική σας ικανότητα.

Όταν η διαταραχή σας οφείλεται σε στρεσσογόνους παράγοντες χωρίς συνοδά συμπτώματα έντονων πόνων ή κεφαλαλγίας, παρεμβαίνουμε θεραπευτικά με:

  • Τεχνικές μαλακών μορίων
  • Ήπιες διατάσεις
  • Αναπνευστική φυσικοθεραπεία ,συγκεκριμένα αναπνευστικές τεχνικές χαλάρωσης και βελτίωση / εκμάθηση ορθής διαφραγματικής αναπνοής, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι σωστή διαφραγματική άσκηση πριν κοιμηθούμε βελτιώνει κατά 30% την ποιότητα ύπνου.
  • Θεραπευτική άσκηση μείωσης επιπέδων stress
  • Personal training ,Clinical Pilates – Clinical Yoga

Στις περιπτώσεις που εμφανίζονται και συνοδά μυοσκελετικά επώδυνα  συμπτώματα ή και πονοκέφαλοι , η αντιμετώπισή τους ενισχύεται επιπλέον με:

*** Ακολουθήστε μας στα social media & δείτε περισσότερα νέα και αποτελέσματα της φυσικοθεραπείας βρουξισμού στους ασθενείς μας ***