Θεραπευτική Μάλαξη

H μάλαξη αφορά μια ποικιλία τεχνικών που έχουν αναπτυχθεί στην πάροδο του χρόνου και εφαρμόζονται με τα χέρια του φυσικοθεραπευτή στους μαλακούς ιστούς.

Επιδρά ευεργετικά στο μυοσκελετικό ,νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα.

Σε εμάς θα βρείτε τεχνικές μάλαξης που βασίζονται στο:

 • Σουηδικό σύστημα, βασιζόμενο στα δυτικά πρότυπα ανατομίας και φυσιολογίας, με ήπιους χειρισμούς για θεραπευτικούς σκοπούς και έντονους για αθλητικούς
 • Γερμανικό σύστημα, με πιο έντονους χειρισμούς μάλαξης
 • Αγγλικό και Γαλλικό σύστημα, αποτελούμενο από ήπιες ενέργειες και χειρισμούς

Εφαρμόζουμε:

 • Κλασσική μάλαξη
 • Λεμφική μάλαξη.

Επηρεάζουμε τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, αυξάνοντας τη ροή της λέμφου και απομακρύνοντας τα κυτταρικά “σκουπίδια”. Oι τεχνικές βασίζονται στη μέθοδο λεμφικής παροχέτευσης του Vodder και στη μέθοδο του Lederman. Επιπρόσθετα ενισχύουμε το αποτέλεσμα της συνεδρίας με ειδικές παροχετευτικές ασκήσεις και ελαστικές περιδέσεις.

 • Μάλαξη ειδικής εγκάρσιας τριβής.

Χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τον προσκολλημένο ινώδη ιστό και συμφύσεις που αναπτύσσονται σε συνδέσμους, τένοντες, μύες, μειώνει τα οιδήματα και το μυϊκό σπασμό. Ενδείκνυται σε εγκαύματα, μυϊκές κακώσεις, συνδεσμικές κακώσεις, τενοντίτιδες – τενοντοθυλακίτιδες.

 • Μάλαξη σημείων πυροδότησης πόνου.

Τα συναντάμε μέσα σε μύες , τένοντες , περιαρθρικές δομές, συνδέσμους, περιόστεο, κοντά ή μέσα σε ουλώδη ιστό. Κύριος στόχος είναι να τα κάνουμε ανενεργά και έτσι να μειωθούν τα τοπικά ή αντανακλαστικά συμπτώματα που προκαλούν.

 • Μάλαξη υποδόριου συνδετικού ιστού.

Διατείνει και κινητοποιεί το συνδετικό ιστό, επηρεάζει αυτόνομες δραστηριότητες, προκαλεί μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό, στην πίεση του αίματος και στη θερμοκρασία του δέρματος.

Θεραπευτικά αποτελέσματα:

 1. αύξηση ροής αίματος, λέμφου, θρεπτικών ουσιών
 2. απομάκρυνση προϊόντων μεταβολισμού και αποβλήτων
 3. μείωση οιδημάτων και αιματωμάτων
 4. μείωση πίεσης αίματος
 5. αύξηση αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων και συστολικού όγκου παλμού
 6. αύξηση μεταβολισμού
 7. μείωση μυικού τόνου και μυικής κόπωσης
 8. αύξηση ελαστικότητας
 9. μείωση συμφύσεων
 10. μείωση ατροφίας
 11. αύξηση ελαστικότητας ουλώδη ιστού
 12. αύξηση κινητικότητας
 13. μείωση τάσης για ίνωση
 14. διευκόλυνση μυικής δραστηριότητας
 15. ανακούφιση πόνου
 16. διέγερση αυτόνομων λειτουργιών
 17. μετακίνηση πνευμονικών εκκρίσεων
 18. μετακίνηση περιεχομένου παχέος εντέρου
 19. τοπική και γενική χαλάρωση

Η θεραπευτική μάλαξη , εκτός από τον γενικό ενήλικο πληθυσμό έχει εξαιρετικές επιδράσεις και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες:

 • σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Πολλά οφέλη σε φυσιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο, όπως μείωση πίεσης αίματος, άγχους, φόβου, ανησυχίας, αισθήματος απομόνωσης, πόνου, διέγερση λειτουργίας εντέρου, λεμφικής ροής, βελτίωση ποιότητας ύπνου, εμβάθυνση αναπνοής.

 • Σε μωρά

Το άγγιγμα και το χάδι που περιέχονται στους χειρισμούς μάλαξης στα μωρά επιδρούν ευεργετικά στην ψυχολογική και φυσική ανάπτυξή τους. Αυξάνει το σωματικό τους βάρος, τη δραστηριότητα, την ετοιμότητα και την ωριμότητά τους, μειώνει το βρεφικό stress. Ειδικά σε μωρά με εγκεφαλική παράλυση , η θεραπευτική μάλαξη επηρεάζει θετικά την ατομική ευημερία και ανάπτυξη.

 • Στην εγκυμοσύνη

Πολύτιμη υπηρεσία στην φάση της εγκυμοσύνης, ηρεμεί, ανακουφίζει από πόνους, διεγείρει την κυκλοφορία, μειώνει την πίεση και τους σφυγμούς μητέρας και εμβρύου. Εφαρμόζουμε άνετες εργονομικές θέσεις για ξεκούραστη θέση της εγκύου.

 • Μάλαξη στο στήθος

Συνίσταται για προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό, όπως η υπογαλακτικότητα και η μαστίτιδα.

 • Σε καρκινοπαθείς

Αντιμετωπίζει τα τοπικά συμπτώματα πόνου, βοηθά τη γενική  χαλάρωση, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα μειώνοντας τη πιθανότητα κατακλίσεων.

 • Σε διαβητικούς

Χαλαρώνει και μειώνει τα επίπεδα άγχους, τείνει να μειώσει τις τιμές σακχάρου στο αίμα.

 • Σε αθλητές

Λειτουργεί προληπτικά στους τραυματισμούς, ως μέσο αποκατάστασης, βελτίωσης απόδοσης, μείωσης μυϊκού πόνου, θεραπείας αθλητικών κακώσεων και έχει σημαντικές ψυχολογικές επιδράσεις. Εξειδικεύουμε τις τεχνικές, ένταση πιέσεων, διάρκεια αθλητικής μάλαξης, ανάλογα την ηλικία του αθλητή , το φύλο, τη χρονική συγκυρία (προετοιμασία, αγωνιστική περίοδος, καλοκαιρινή περίοδος), τη περιοχή σώματος που θα εφαρμοστεί, τις ιδιαιτερότητες της δομής (πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία, τενόντια σημεία άνευ  αιμάτωσης ,κ. ά), το αγώνισμα, τις συνθήκες αγωνίσματος.

INFO:  Χαλάρωση – ευεξία – αποτοξίνωση – ήρεμο περιβάλλον – ζεστές πετσέτες & υποαλλεργικά αρωματικά έλαια – έμπειρους φυσικοθεραπευτές με σωστή γνώση ανατομίας και όρεξη για το αντικείμενο…Έχετε σκεφτεί κάτι καλύτερο για εσάς ή τους αγαπημένους σας ;

Ειδικός κρυφός φωτισμός δωματίου για την σωστή χαλάρωσή σας κατά τη διάρκεια της μάλαξης

Εμείς επιλέγουμε τις ζεστές πετσέτες σας, εσείς επιλέγετε το αρωματικό έλαιο της αρεσκείας σας

*** Ακολουθήστε μας στα social media & δείτε περισσότερα νέα και αποτελέσματα της θεραπευτικής μάλαξης στους ασθενείς μας ***