Υπνική άπνοια

Η άπνοια ύπνου είναι ένα σύνδρομο σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν σύντομα διαστήματα διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ  μετά η αναπνοή επιστρέφει. Το άτομο δεν αντιλαμβάνεται συνήθως αυτή τη διαταραχή αλλά το πρωί έχει πολύ έντονη υπνηλία. Μπορεί να συνοδεύεται από ροχαλητό, ξηροστομία, έντονη εφίδρωση, αίσθημα πνιξίματος, νυχτερινή ενούρηση.

Συνηθέστερες αιτίες επεισοδίων άπνοιας ύπνου αποτελούν η χαλάρωση των μυών γύρω από το λάρυγγα με αποτέλεσμα να κλείνει η αναπνευστική δίοδος παροδικά, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι δυσμορφίες λαιμού / προσώπου, η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη βαριάς τροφής πριν τον ύπνο.

#photo_campaign μας για υπνική άπνοια

Προοδευτικά η νόσος εξελίσσεται και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοαγγειακού τύπου διαταραχές (π.χ. υπέρταση), κατάθλιψη, καρκίνο, πονοκεφάλους, βρουξισμό, χρόνια κόπωση, ακόμη και στην αύξηση του κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και γνωστικές δυσλειτουργίες.

Αφού ο ασθενής επισκεφτεί τους ειδικούς ιατρούς για τη νόσο αυτή και λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία, ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην μείωση της χαλάρωσης των μυών του λάρυγγα είναι καταλυτικός. Συμβάλλει στον περιορισμό των επεισοδίων άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου και στη μείωση άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη νόσο αυτή.

 • Ξεκινάμε με τη λήψη του ιστορικού σας,
 • Στη συνέχεια αξιολογούμε τον μυικό τόνο γύρω από το λαιμό, την αναπνευστική σας ικανότητα και όλα τα απαραίτητα λοιπά δεδομένα.
 • Οργανώνουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ανάλογα τα ευρήματα της αξιολόγησης.

Οι υπηρεσίες που είτε μεμονωμένα ή συνδυαστικά βοηθούν είναι:

 • manual therapy
 • βελονισμός
 •  θεραπευτική άσκηση , που να μπορείτε να εκτελέσετε εύκολα στον φυσικό σας χώρο και να το εντάξετε στο προσωπικό σας πρόγραμμα εκγύμνασης. Είναι ωφέλιμο ανά κάποια αραιά χρονικά διαστήματα να το επαναπροσδιορίζουμε.
 • Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα προγράμματα personal training που θα σας προτείνουμε και έτσι να λάβετε τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης με τη μέγιστη ασφάλεια και θεραπευτική μας καθοδήγηση .

Οι σύγχρονες έρευνες και μελέτες γύρω από τη θεραπεία του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας υποδεικνύουν τον ρόλο της εξατομικευμένης φυσικοθεραπείας αξιοσημείωτης σημασίας , διότι καταφέρνει να:

 • περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου
 • δράσει προληπτικά στη μείωση εμφάνισης συνοδών νοσημάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό
 • βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα των μυών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου των μυών γύρω από την περιοχή του λαιμού, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επεισοδίων της άπνοιας
 • να βελτιώσει τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της άπνοιας ύπνου σε αυτό.

*** Ακολουθήστε μας στα social media & δείτε περισσότερα νέα και αποτελέσματα της φυσικοθεραπείας υπνικής άπνοιας στους ασθενείς μας ***